Selecteer een pagina

Sportcomplex de EUR Rotterdam

Realisatie van sportcomplex Erasmus Universiteit

In Rotterdam wordt het Erasmus Sportcentrum gerealiseerd, op de plek waar voorheen een parkeergarage stond. Het nieuwe complex van 8800 m2 krijgt drie grote wedstrijdruimtes, twee trainingsruimtes, een fitnessruimte, horeca en aanvullende voorzieningen. Het biedt straks plek aan circa 11 duizend sportpashouders, 25 verenigingen en het faciliteert 50 verschillende sporten.

 Design & build project

Het gaat om een design & build project, waarbij architect, aannemer, installateur en leveranciers nauw samenwerken. Zo worden uitdagingen vroeg gesignaleerd en heeft men tijd voor creatieve oplossingen. In het gebouw worden bijvoorbeeld prefab betonnen liggers gebruikt, die doorgaans alleen bij infrastructurele werken worden toegepast.

Complexe vorm

Het Erasmus Sportcomplex wordt geen rechttoe rechtaan sportcomplex. Dat is te danken aan de complexe vorm van gestapelde en verbonden sportboxen die schuil gaan achter een semi-transparante huid. De façade ziet er overdag anders uit – afhankelijk van gezichtspunt, tijd, licht en seizoen. “Het zijn in feite twee sporthallen die op elkaar zijn gestapeld,” Met aan de ene kant drie sporthallen, en in het andere gebouw twee,” Het complex is opgebouwd rond een binnenstraat die de twee hoofdgebouwen met elkaar verbindt. Oorspronkelijk werden de twee percelen namelijk gescheiden door een straat.” De binnenstraat, de ruggengraat van het gebouw met aan twee zijden entrees, zorgt voor een duidelijke oriëntatie. “De straat heeft niet alleen een logistieke functie, maar is ook een belangrijke ontmoetingsplek.”

Energieneutraal gebouw

Het gebouw wordt energieneutraal, dankzij de zonnepanelen en slimme installaties. “De installateur is al vroeg aangehaakt bij dit project.” Naast duurzaam qua energieverbruik, stond ook circulariteit op het wensenlijstje. “Voor dit project is een uitgebreid programma van eisen opgesteld, waarbij circulariteit een van de vereisten was. In het gebouw krijgen zowel hout als plafondplaten een tweede leven. De materialen zijn afkomstig uit gebouwen die worden gesloopt.

In opdracht van Hoppenbrouwers Techniek heb ik het VO – DO en UO in het BIM model van de E-installaties zelfstandig uitgewerkt. Tevens heb ik de benodigde overleggen met de opdrachtgever Erasmus Universiteit bijgewoond.

 

Klik hier voor een uitgebreidere indruk van het gebouw

 

bekijk hier alle foto’s van dit project

contactgegevens

BK Design & Advies
Bart Kaethoven

Adres:
Hulselsedijk 8
5541RP Reusel

Mobiel: (+31) 06-48 333 625

Email: bart@bkdesign.nl

KvK: 68560575
BTW: NL 001689050B75

 

logo BK design & advies

volg mij via